Recipes and other things vegan – Veganistische recepten en meer

Moroccan vegan risotto

This recipe is adapted from a recipe I found in the cookbook Koken met Fatima. Eenvoudige recepten van restaurant El Warda (Cooking with Fatima. Easy recipes from restaurant El Warda), by the Antwerp Moroccan Fatima Marzouki (Book & Media Publishing, 2003). It’s a Flemish cookbook with lots of interesting recipes from the Arabian kitchen. Many of the recipes of course are based on meat and dairy, but it’s up to us vegans to come up with some creativity to adapt existing recipes and turn them into vegan ones. The recipe in the book for a Moroccan risotto sounded good to me, so I changed some of the ingredients to make it completely vegan. I have been making this risotto for years now and whoever I serve it to, they’re always delighted and pleasantly surprised by its tastiness. 

The ingredients (serves 4):

  • 500 gr arborio rice
  • 2 peppers (in the colours you like)
  • 4 chili peppers (including the seeds, optional, if you like things spicy)
  • 4 big carrots
  • 4 potatoes
  • 4 tomatoes
  • 2 onions
  • 5 garlic cloves (or more if you’re a garlic fiend)
  • fresh cilantro
  • 2 bay leaves
  • saffron powder
  • vegetable broth or stock (about 2 liters, or use 2 liters of water with vegetable broth cubes)
  • olive oil
  • salt and pepper
  • some spicy paprika and cayenne pepper (again, only if you like it spicy)
  • 1 or 2 packages of vegan meat substitute (whatever kind you prefer, about 500 gr)

Preparation:

  1. Chop all the vegetables coarsely, except for the onions and garlic, which you should chop finely.
  2. Use a big saucepan and sauté the onions in some olive oil for several minutes until they’re soft, then add the chopped garlic and continue cooking for about a minute. Next, add the rice and mix everything well and keep stirring for a few minutes. Then add some saffron powder, salt and pepper.
  3. Add the vegetable broth (or the water with broth cubes) and all the other vegetables and the spices, except for the tomatoes, cilantro and the vegan meat substitute. Turn the heat up high until the broth is boiling. When it boils turn the heat low and put the lid on the saucepan.
  4. Continue stirring every now and then and when the rice is starting to soften, add the coarsely chopped tomatoes, so they’re still around when the dish is ready. You can also use cherry tomatoes if you prefer those.
  5. About ten minutes later, stir in the finely chopped fresh cilantro.
  6. In a separate frying pan, fry the vegan meat substitute according to your taste. Don’t be afraid to fry them well until they’re crisp, as this adds to their taste. Spice it with salt and pepper.
  7. Check the saucepan regularly until the rice is soft enough and add more saffron and other spices according to your liking. Just before serving add the vegan meat substitute to the risotto and mix well. Best served warm.

Enjoy! And let me know how you liked it!

In het Nederlands:

Marokkaanse veganistische risotto

Dit recept is een aangepaste versie van een recept dat ik vond in het kookboek Koken met Fatima. Eenvoudige recepten van restaurant El Warda van de Antwerpse Marokkaanse Fatima Marzouki (Book & Media Publishing, 2003). Het is een Vlaams kookboek met veel interessante recepten uit de Arabische keuken. Veel recepten zijn natuurlijk gebaseerd op vlees en zuivel, maar het is aan ons veganisten om met wat creativiteit bestaande recepten aan te passen en om te zetten in veganistische recepten. Het recept voor Marokkaanse risotto in dit boek klonk goed, dus veranderde ik een aantal ingrediënten om het volledig veganistisch te maken. Ik maak deze risotto inmiddels al jaren en wie ik het ook voor zet, men is altijd verrast over dit heerlijke, smaakvolle gerecht.

De ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gr risotto rijst
  • 2 paprika’s (in de kleuren die je mooi vindt)
  • 4 spaanse pepers (optioneel inclusief het zaad, als je van heet houdt)
  • 4 grote wortels
  • 4 aardappels
  • 4 tomaten
  • 2 uien
  • 5 knoflook tenen (of meer als je gek bent op knoflook)
  • verse koriander
  • 2 laurierbladen
  • saffraan poeder
  • groente bouillion (2 liters, of 2 liter water met groentebouillonblokjes)
  • olijfolie
  • zout en peper
  • wat pikant paprikapoeder en cayenne peper (alleen als je daarvan houdt)
  • 1 of 2 pakken veganistische vleesvervanger (gehakt, tofureepjes, gebruik dat wat je lekker vindt, ongeveer 500 gr)

Bereidingswijze:

  1. Snij alle groente grof in blokjes, behalve de uien en de knoflook, die je fijn moet snijden.
  2. Gebruik een grote, hoge pan en fruit de uien in wat olijfolie een paar minuten tot ze zacht worden. Voeg de fijngesneden knoflook toe en fruit die voor ongeveer 1 minuut. Vervolgens doe je de risottorijst in de pan, meng alles goed en roer alles goed voor een paar minuten. Voeg wat saffraan poeder toe en zout en peper.
  3. Voeg de groentebouillon toe (of het water met bouillonblokjes) plus alle overige groenten en kruiden, behalve de tomaten, de koriander en de veganistische vleesvervanger. Zet het vuur hoog en breng aan de kook. Als het heeft gekookt, zet je het vuur weer laag en doe je het deksel op de pan.
  4. Blijf regelmatig roeren en wanneer de rijst zachter begint te worden, voeg je pas de tomaten toe, want anders blijft daar niets van over. Je kunt ook cherry tomaten gebruiken als je daar een voorkeur voor hebt.
  5. Ongeveer 10 minuten later voeg je nog de fijn gesneden koriander toe.
  6. Bak in een koekenpan de veganistische vleesvervanger. Bak het goed door, tot het wat knapperig is geworden en voeg zout en peper naar smaak toe.
  7. Check regelmatig de risottopan en blijf goed roeren. Voeg eventueel nog meer saffraan en andere kruiden toe tot het de smaak heeft die je bevalt. Roer vlak voor het opdienen de veganistische vleesvervanger door de risotto. De risotto is het lekkerst als ‘ie warm wordt geserveerd.

Geniet ervan en laat me weten hoe je het vond!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: