Recipes and other things vegan – Veganistische recepten en meer

This is a great vegan recipe for Thanksgiving or Christmas. I found it on the website VegKitchen, which has loads of good recipes for the holidays and beyond. I’m making this recipe for Christmas this year. It’s based on the stuffing meat-eating Americans put into a dead turkey, but for this recipe you don’t have to kill such a wonderful creature!

Ingredients

For the stuffing:

  • 6 large potatoes, cooked in their skins
  • 250 ml rice or soy milk
  • 4 slices of white bread
  • 1,5 tablespoons of olive oil
  • 250 gr chopped onion
  • 250 gr chopped celery
  • 100 gr finely chopped fresh parsley
  • 2 teaspoons seasoning mix or a selfmade mixture of cumin, rosemary, basil, oregano, thyme, coriander and cayenne pepper
  • salt and freshly ground black pepper

For the cranberry sauce:

  • 350 gr cranberries
  • 200 gr sugar
  • 250 ml water

1. Preheat the oven to 180 Celsius or 350 degrees Fahrenheit.

2. After cooking the potatoes, let them cool so that they’re cool enough to handles, then peel them and place them in a large mixing bowl. Coarsely mash the potatoes with half of the rice or soy milk.

3. Cut the bread into small dice. Place in another, smaller mixing bowl and pour the rest of the milk over them. Let them soak for several minutes.

4. Meanwhile, fry the onion and celery in the oil until the onion is slightly browned and the celery tender.

5. Combine the onion and celery with the mashed potatoes in the large mixing bowl. Add the soaked bread, the fresh parsley and the seasoning mix. Finish up with salt and lots of pepper. Put everything into a well-oiled (but not dripping with oil) baking dish. Bake in the oven for 50 to 60 minutes, or until the top is a crusty golden brown.

6. While the stuffing is in the oven, make the cranberry sauce. Add the sugar to the water and bring it to a boil. Then put in the washed cranberries. Bring to a boil until the cranberries burst (about 10 minutes). Continue cooking on a lower heat until you get a nice sauce.

7. Serve the stuffing with some cranberry sauce on the side. You can also add some vegan “meat” like the nuggets that I used in the pictures. Enjoy and have a happy holidays!

Aardappel-brood “stuffing” met cranberrysaus.

Dit is een heerlijk veganistisch recept voor de feestdagen. Ik heb het gevonden op de website VegKitchen, waar heel veel goede recepten opstaan voor feestelijke gelegenheden en gewoon voor alledag. Dit jaar maak ik dit recept voor Kerst. Het is gebaseerd op de “stuffing” waar vleesetende Amerikanen een dode kalkoen mee vullen, maar voor dit recept hoef je niet zo’n prachtig wezen te doden!

Ingrediënten

Voor de stuffing:

  • 6 grote aardappels
  • 250 ml rijst of soja melk
  • 4 sneetjes witbrood
  • 1,5 eetlepels olijfolie
  • 250 gr uien, grof gehakt
  • 250 gr bleekselderij, grof gehakt
  • 100 gr verse peterselie, fijn gehakt
  • 2 theelepels gemengde kruiden of je eigen zelfgemaakte mengsel van komijn, rozemarijn, basilicum, oregano, tijm en cayenne peper
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Voor de cranberry saus:

  • 350 gr cranberries
  • 200 gr suiker
  • 250 ml water

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Als de aardappels gaar gekookt zijn, laat ze dan afkoelen tot je ze kunt hanteren. Haal de schil eraf en leg ze in een grote schaal. Prak de aardappels grof tot een puree met de helft van de rijst of soja melk.

3. Snij het brood in kleine blokjes. Leg deze in een andere, kleinere schaal en schenk de rest van de melk eroverheen. Laat het brood daarin een aantal minuten rustig weken.

4. Fruit ondertussen de ui en de selderij in de olie tot de uien licht gebruind zijn en de selderij zacht.

5. Voeg de uien en selderij toe aan de geprakte aardappelen in de grote schaal. Voeg het brood toe, de verse peterselie en de kruiden. Voeg als laatste zout toe en veel peper. Leg het mengsel vervolgens in een bakschaal die je goed hebt ingevet met olie. Bak het 50 tot 60 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is geworden.

6. Terwijl de stuffing in de oven zit, maak je de cranberrysaus. Voeg de suiker aan het water toe en laat het koken. Voeg dan de gewassen cranberries toe. Breng weer aan de kook en laat het koken tot de cranberries open springen (ongeveer 10 minuten). Laat het dan nog een tijdje doorkoken op een lager vuur tot je een mooie saus krijgt.

7. Serveer de stuffing met wat cranberrysaus ernaast. Je kunt er ook wat veganistisch “vlees” bij doen zoals de nuggets die ik heb gebruikt in de foto’s. Geniet ervan en ik wens je vrolijke feestdagen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: